Monday, 25 November 2013

Must Read : Apa itu Libido?


Salam semua :)


Sekadar perkongsian. Mungkin ramai yang tidak tau, jadi, jemput le baca untuk menambah pengetahuan kite yer :) Kenapa ramai yang suka ambil Alfalfa Shaklee? Seperti dalam entry saya sebelum ini, alfalfa banyak manfaatnya kepada wanita dan lelaki termasuklah perkara-perkara yang berstatus 18SX. Maksud saya hal-hal keintiman suami isteri :) Dalam menerangkan faedah Alfalfa kepada wanita khususnya sang isteri, maka terkeluarlah perkataan 'libido' ni? 


[TAHUKAH ANDA]
Alfalfa mengandungi phytoestrogens, menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip fatimah sekaligus membantu dalam hubungan suami isteri (enhance libido). Malah ada juga yang mengaitkannya dengan membantu dalam pembesaran payudara. 

So, apa dia libido? pentingkah sangat ker? Haa.. nak tau penting or tidak, jemput baca info kat bawah ni yer.. 

Menurut Dr. Ferryal Loetan, libido adalah keinginan atau nafsu seksual dari seseorang. Libido akan timbul atau menghilang tergantung dari kerja hormon dalam tubuh kita. Jadi, kalau hormon meningkat maka libido kita juga akan meningkat, begitu juga sebaliknya. Ada beberapa mitos tentang libido yang perlu anda tahu sebelum jadual "bersama" anda terganggu.

1. Libido wanita lebih sedikit daripada lelaki. Jadi, jangan heran kalau urusan
"bersama", lelaki jauh lebih bersemangat.
Fakta:
“Tidak juga. Libido pada wanita tidak selalu lebih rendah daripada lelaki. Keadaan ini banyak dipengaruhi oleh lingkungan tempat dia dibesarkan dan pendidikan, lifestyle, dan sikap,” jelas Prof. FX Arif Adimoelja, MD, PhD, FSS (Be), SpAnd. Hanya, wanita tak memperlihatkannya. Wanita tetap harus di pancing untuk membangkitkan ghairahnya.“Tak perlu diraba-raba atau dicium, cukup berikan perhatian lebih, pasti cepat menyerah.”

2. Masalah hormon adalah penyebab menurunnya ghairah wanita untuk "bersama", juga saat hamil atau pasca melahirkan.
Fakta:
Belum tentu. Masalah kesihatan juga berperanan. Kalau sedang tidak selesa badan pun, hasrat tetap ada, pasti tidak sebesar saat tubuh yang sedang cergas. Apalagi pada wanita.

Contohnya, saat sedang hamil. “Kehamilan memang menyebabkan perubahan cara kerja hormon seks (seperti keseimbangan kadar hormon estrogen, progesteron, dan prolaktin) yang bervariasi di setiap usia kehamilan,” papar dr. Arif. Tapi, bukan itu saja, libido wanita juga amat bergantung pada masalah psikologi. Menyebabkan wanita menjadi tidak yakin dengan tubuhnya atau takut menyakiti bayinya, Padahal, Anda tetap boleh melakukan seks seperti biasa. Ya, mungkin anda perlu berhati-hati dengan posisi tertentu.

3. Ketika hubungan seks dilakukan, anda mungkin jarang sekali mencapai orgasme. Anda yakin, libido anda yang bermasalah.?
Fakta:  
Bentuk tubuh wanita berbeza dengan lelaki. Alat kelamin wanita lebih banyak yang di dalam. Sebab itulah, untuk mencapai rangsangan, pasti memerlukan waktu. Jadi, perlukan pengertian dari pasangan bahawa untuk mencapai orgasme usaha berdua sangat di perlukan. Pasangan harus memahami apa keinginan anda hingga akhirnya mencapai puncak bersama.

4. Wanita yang belum pernah melakukan seks, libidonya pasti sedikit, atau bahkan tidak ada?
Fakta: 
Ini hanya persepsi! Manusia, di usia muda, 17-21 tahun, pengeluaran hormonnya meningkat dan mulai bekerja dengan aktif. Tak menghairankan, di usia ini mereka mudah sekali terangsang. Jadi, pernah "bersama" atau tidak, mereka pasti memiliki libido. “Masalahnya, lelaki mudah terlihat kalau sedang terangsang, sedangkan wanita, biasanya akan memendamnya dengan cara berolahraga, bekerja keras, atau bahkan tidur,” jelas dr. Ferryal.

5. Sekiranya usia anda akan menjangkau  40 tahun. Mungkin anda sudah terbayang apa akan terjadi pada jadual "bersama" anda dengan pasangan. Sudah pasti dingin, kerana libido anda akan menurun?
Fakta: 
Jangan khuatir, usia 40an tidak bererti anda akan kehilangan ghairah "bersama". Menurut Dr. Arif, libido wanita pada umumnya tak terlalu tergantung pada usia.Hubungan pasangan memainkan  peranan yang sangat penting. Kerana, seks tidak harus selalu disamakan dengan bercinta, tapi juga keinginan untuk disentuh, disayang, dan dimanja. Hal-hal seperti itu akan meningkatkan  libido anda dan pasangan tetap tinggi.

6. Supaya libido tetap tinggi, anda harus  menahan keinginan seks dan ketika saatnya, anda akan sangat menikmatinya?
Fakta: 
Salah. Justru makin kerap sebenarnya akan makin baik. Jika tak ingin melupakan rasa hasrat "bersama", anda harus mulai berhubungan seks secara rutin. Untuk meningkatkan libido wanita, anda perlu melakukannya terus-menerus. Paling tidak dua kali seminggu. 

credit : bforlife2u.blogspot.com

Sekarang anda tentukan, penting ker tidak untuk enhance libido masing-masing? Macam mana nak enhance? Sila consume Alfalfa Shaklee yer..

Alfalfa 

TESTIMONI? click disini.

Hubungi saya, 
MIEZA 
Call/SMS/WhatsApp: 013-2210565
 Email: miezakawai@gmail.com 
 COD Area: Bandar Mahkota Cheras, Bandar Tun Razak, BTHO, Cheras, Hulu Langat, Kajang, Universiti Malaya, Petaling Jaya


Nota : Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat, jemput click "google+1" :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...