Saturday, 30 November 2013

Kelebihan dan Kebaikan Zinc Complex Shaklee

Salam petang..

Memandangkan Shaklee baru sahaja umumkan yang stok Zinc Complex dah available, maka ramai la yang memborong, takut habis stok lagi. Permintaan memang luar biasa la :) Jadi hari ini, saya ingin berkongsi mengenai kelebihan Zinc Complex dengan anda semua. 

Ingin tahu?? Macam ni... Zinc Complex merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh yang diperlukan dalam aktiviti metabolisma badan sebagai komponen penting enzim. Ia memainkan peranan dalam sistem imunisasi, pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang.

Zinc Complex Shaklee ini adalah  antara vitamin yang mendapat sambutan di kalangan pelanggan kerana ia merupakan vitamin yang sesuai untuk kesuburan lelaki dan membantu untuk pekatkan sperma si suami manakala GLA Complex pula khusus untuk kesuburan si isteri.

Zinc Shaklee ini dirumus daripada zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc Complex sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang dan berkesan mengeluarkan logam toksik seperti kadmium dan plumbum dari tubuh.

Okey sekarang jom kita ambil tahu tentang kelebihan dan kebaikan Zinc Complex ini;

1) Kemampuan Seks Lelaki

Pengambilan Zinc suplemen untuk jangka masa panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten dan meninggikan kiraan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga

2) Ovulasi wanita
Wanita memerlukan zinc suplemen untuk ovulasi. Zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya

3) Penjagaan Kulit
 Kajian telah menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan

4) Ekzema 
Dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zinc di dalam badan. Zinc memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

5) Jerawat
Mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zinc juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

6) Penyembuhan luka
Kekurangan zinc menyebabkan luka lambat sembuh. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

7) Gangguan Prostat
 Zinc sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zinc menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zinc setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

8) Hilang berat badan
 Zinc memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

9) Fungsi Biologi
Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

10) Jangkitan
Zinc membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zinc membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

11) Antioksidan
Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

12) Aturan Enzim
Zinc merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zinc.

13) Kanser
Bagi lelaki, zinc memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser. 

14) Kelesuan Kronik
Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zinc. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zinc.

15) Botak
Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zinc. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zinc, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zinc akan membantu mencegah keguguran rambut


Sila rujuk jadual dibawah untuk mengetahui berapa keperluan zinc kita;

Birth to 6 months
2 mg
Infants 7–12 months
3 mg
Children 1–3 years
3 mg
Children 4–8 years
5 mg
Children 9–13 years
8 mg
Teens 14–18 years (boys)
11 mg
Teens 14–18 years (girls)
9 mg
Adults (men)
11 mg
Adults (women)
8 mg

Nutrition Fact: Sebiji Zinc Complex membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian). Zinc bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit*

Hubungi saya;

MIEZA
Call/SMS/WhatsApp: 013-2210565
Email: miezakawai@gmail.com
Page : Famili Sihat Online
COD Area: Bandar Mahkota Cheras, Bandar Tun Razak, BTHO, sekitar Cheras, Hulu Langat, Kajang, Universiti Malaya, PJ

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...