Wednesday, 18 December 2013

Lecithin Shaklee, Bukan Sekadar Untuk Kuruskan Badan! Ketahui 13 Kebaikan Lecithin Yang Lain


Salam Semua, 

Ingat lecithin tentu terlintas vitamin untuk kurus kan? Tapi tahukah anda sebenarnya lecithin mempunyai banyak kebaikan yang tidak kita ketahui? Rupanya banyak betul kelebihan lecithin ni. Saya dah tau.. andapun perlu tahu juga yer :) jemput baca 

 • Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease dan arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan lecithin sehingga 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan sebegini.
 • Kenapa orang yang ingin kurus sukakan lecitin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak) Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. 
 • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa lecitin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat. Jadi, tambahkan pengambilan Lecitin harian anda. 
 • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati. 
 • Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber  saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka-meraka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin. 
 • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida. 
 • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory). Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan. 
 • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
 • Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema. 
 • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan juga sistem penghadaman. 
 • Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.  
 • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, maka sebab itu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause. 
 • Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya untuk mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti Vitamin A, D, E dan K ke dalam badan. 
Credit:vitaminsemulajadi
-------------------------------------------

Anda berminat?
 
Hubungi saya,
MIEZA 
Call/SMS/WhatsApp: 013-2210565
Email: miezakawai@gmail.com 
COD Area: Bandar Mahkota Cheras, Bandar Tun Razak, BTHO, Cheras, Hulu Langat, Kajang, Universiti Malaya, Petaling Jaya

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...