Sunday, 12 January 2014

Masalah Kulit Kusam, Berminyak & Parut Jerawat Selesai Dengan Set Skincare Shaklee

Wajah kusam? Oh tidakk!!! Tentu nampak tak menarik. Wajah yang kusam, kotor, berjerawat atau bahkan cenderung berminyak, merupakan salah satu masalah kulit wajah yang sering dialami oleh wanita mahupun lelaki. Apakah puncanya kulit menjadi kusam? Berikut adalah perkara-perkara yang menyumbang kepada masalah kulit kusam :

1. Stress
Stress adalah salah satu gangguan psikologi yang sering menyerang siapa saja. Stress juga merupakan musuh besar dan dapat mempengaruhi penampilan baik secara fizikal mahupun mental. Stress dapat menyebabkan kelenjar dalam tubuh pengontrol emosi akan meningkat sehingga berpengaruh pada wajah mudah berjerawat, psoriasis (sejenis penyakit dimana kulit mengalami proses pergantian terlalu cepat), eczema (eksim), gatal-gatal juga bintik-bintik merah.

2. Diet yang tidak sehat dan kurang teratur
Jika program diet yang diterapkan dan dijalankan tidak teratur, tidak sehat dan tidak seimbang, tubuh akan kekurangan bekalan tenaga dan nutrisi yang penting bagi tubuh mahupun wajah itu sendiri. Ada pula yang menjalankan program diet secara ketat, tubuh akan kekurangan asid lemak yang baik sehingga membuat kulit kehilangan kesegarannya. Bagi mereka yang mengalami masalah pemakanan atau eating disorder seperti  anoreksia atau bulimia akan kekurangan protein dan vitamin sehingga menyebabkan kulit menjadi kering dan mudah terkelupas.

3. Kesan sinar UV
Seharian bekerja diluar lapangan atau ruangan terbuka akan mempercepat perubahan pigmentasi kulit dan penuaan kulit, kemudian pada kulit wajah akan timbul titik atau noda hitam/coklat.

4. Kurang rehat dan pola tidur tidak teratur
Kurangnya waktu rehat dan tidur yang tidak teratur juga dapat mempengaruhi wajah terlihat lebih tegang dan wajah terlihat seperti tidak bersemangat dan kuyu. Kulit wajah memerlukan waktu rehat yang cukup untuk proses penggantian sel-sel kulit yang baru. Waktu tidur yang baik adalah dalam lingkungan 6-7 jam.

5. Suka minum alkohol
Minuman beralkohol akan membuat kulit kekurangan cairan, menjadi kering dan cepat berkedut.

6. Tidur yang cukup dan lena
Kekurangan waktu tidur akan membuat tubuh memproduksi hormon stress. Hormon stress yang dihasilkan akan menyebabkan munculnya jerawat, lingkaran hitam disekitar mata, membuat warna kulit terlihat lebih kusam, dan membengkak serta tubuh terasa kurang darah.

7. Merokok
Hormon estrogen pada wanita tidak mampu mengikat secara baik kesan dari kandungan rokok yang di hisap. Sebuah penelitian menyatakan bahwa wanita yang merokok akan kelihatan 10 tahun lebih tua berbanding usia aslinya. Rokok akan mengikat bakteria baik, darah merah dsb yang terkandung di dalam perut. Selain itu rokok juga akan menjadi kulit wajah kelihatan lebih kusam dan kotor, sehingga meninggalkan wajah dengan banyak flek atau noda hitam seperti jeragat.

8. Pola makan yang tidak teratur dan seimbang
Pemakanan yang sihat dan seimbang amat penting untuk kesihatan terutamanya kulit kita. Makanan yang lebih gula atau garam akan membuatkan kulit muka kusam dan tidak sihat.

9. Berat badan yang mudah naik turun
Perubahan mendadak pada kenaikan dan penurunan berat badan juga mengganggu kesihatan kulit. Perubahan berat badan menyebabkan kulit mudah berkedut dan kelihatan tua serta kusam.

10. Efek samping negatif dari penggunaan kosmetik
Penggunaan bahan kosmetik yang bukan dari sumber semulajadi hanya membahayakan kulit. Kandungan kimia dari kosmetik secara perlahan akan memberikan kesan negative kepada pengguna. Jadi amat penting untuk memilih kosmetik yang berunsurkan semulajadi. 

Credit:pemutih wahah alami

Bagaimanakah caranya untuk mengatasi masalah ini? Wajah yang kusam, berminyak dan berjerawat sebenarnya boleh dikawal dengan pengambilan supplement seperti Set Skincare Shaklee yang terdiri daripada Vitamin C, Vitamin E dan B Complex

Set Skincare Shaklee (Set D)
Dibawah adalah Testimoni Puan Farhana yang telah mengamalkan Set Skincare Shaklee

Testimoni Set Skincare (Set D)

Testimoni Set Skincare Shaklee (Set D)
Puan Farhana mengalami kulit kusam, berminyak dan berjerawat. Gambar (selepas) adalah selepas 12 hari penggunaan Set Skincare Shaklee. Kulit tidak kusam dan semakin berseri!!

Berminat dengan Set Skincare Shaklee yang diamalkan oleh Puan Farhana? Anda boleh menghubungi saya untuk tempahan. Setiap pembelian akan menerima jadual serta tips eksklusif khas untuk customer myvitahealth.blogspot.com.


Hubungi saya, 
MIEZA 
Call/SMS/WhatsApp: 013-2210565
 Email: miezakawai@gmail.com 
 COD Area: Bandar Mahkota Cheras, Bandar Tun Razak, BTHO, Cheras, Hulu Langat, Kajang, Universiti Malaya, Petaling Jaya

Nota : Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat, jemput click "google+1" :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...